Вітаю Вас Гість
Пятниця
29.03.2024
03:49

Узин  офіційний сайт міста 

Меню сайту
Пошук
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 18 » Будь європейцем – бережи енергію!
07:10
Будь європейцем – бережи енергію!

Будь європейцем – бережи енергію!», – саме з таким посилом пройшов перший в Україні Європейський тиждень енергоефективності. Низка заходів, які відбулися в Києві, Львові, Полтаві та Ковелі з 11 по 15 квітня 2011 року були спрямовані на те, щоб наблизити українців до європейського розуміння проблеми, залучити їх до загальноєвропейського руху змін в енергоспоживанні.

 

Однією з помітних подій тижня стала конференція «Енергоефективність: досвід європейських та українських міст», яка відбулась в м. Києві 14 квітня 2011 року і зібрала як урядовців, представників окремих проектів ЄС та міжнародних донорських організацій,так і мерів й енергоменеджерів багатьох українських міст, які опікуються питаннями енергоефективності.

 

Відкриваючи захід керівник Управління програм допомоги Представництва ЄС в Україні Лаура Гараняні зазначила, що із зростанням цін на енергію українські міста мають подбати про тепло в установах за рахунок встановлення якісних вікон, «щоб гроші не викидались у вікно». За її словами місцева ініціатива зі зменшення енергозалежності, яка повинна підтримуватися на регіональному, національному, міському рівнях та рівні громад, призведе до добробуту всієї держави. Наразі ж малим українським містам, серед яких будуть проведені конкурси, запропоновано до 200 тис. євро допомоги на фінансування енергозберігаючих програм. До цього, найближчим часом, Єврокомісія виділить 40 млн. євро на впровадження проектів з розвитку інфраструктури в Україні.

 

На думку голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Миколи Пашкевича, наша держава бере приклад з провідних європейських держав і слідує цілям 20/20/20 щодо скорочення викидів діоксиду вуглецю, заохоченню до енергоефективності і відновлюваної енергетики. Найближчими планами він визначив: формування «дорожньої карти», яка визначить послідовність дій інвесторів для вирішення питань, пов’язаних з будівництвом об’єктів, які вироблятимуть енергію з відновлюваних джерел та запровадження системи державно-приватного партнерствазадля проводення взаємовигідної роботи з представниками бізнесу.

 

Натомість Посол Франції в Україні Жак Фор порадив звернути увагу на важливість дій щодо заохочення енергоефективності на місцях, як це було зроблено свого часу у Франції. Одним з механізмів сталого розвитку на місцевому рівні він назвав Угоду  Мерів, яка спонукає органи місцевого самоврядування до спільних заходів. Підтримав цю думку і Крістофер Фрерінг з Європейської Асоціації Енергоефективних міст, який назвав основні причини приєднання міст до конвенції: помітні заощадження, нові робочі місця та дії, які спрямовані на покращення ситуації зі зміною клімату. На сьогодні «Конвенцію Мерів» підписали 42 країни світу, а це – 2379 міст, 15-ть з яких є українськими.   

 

Здається з суттєвою підтримкою ЄС Україна має всі шанси заощадити енергію, а також допомогти розвитку та модернізації інфраструктури у віддалених від столиці містечках. Принаймні такий висновок можна зробити з представлених проектів на конференції, спрямованих на оптимізацію енергоефективності на місцевому рівні та міжнародних донорських програм:   

 

Назва проекту

Можливості

Координати, терміни

«Підтримка впровадження енергоефективної стратегії в Україні та в напрямку поновлення енергії»

Гранд від 50 до 200 тис. євро на модернізацію об’єктів муніципальної інфраструктури, громадських і житлових будівель, а також на ініціативи, пов’язані з аудитом енергоспоживання, підготовкою технічної документації та специфікації моніторингом/аудитом очікуваних результатів проектів. 

Керівник проекту Ініго Аренсібіа.

Початок конкурсу: 15 квітня.

Закриття: 1 червня.

Конкурси щодо програми Угода Мерів та регіональних проектів в рамках цієї ініціативи

Гранд від 300 до 500 тис. євро на технічну підтримку.

Контакта особа – Габріель Бланк, Представництво ЄС в Україні, Координатор сектору Енергоефективність і відновлювана енергетика.

Загальний термін програми: травень 2011- травень 2013 років.

SSRD

Проект реабілітації муніципальних будівель, який відбувся з жовтня 2010 року по березень 2011 року у м. Свердловськ Луганської області. Результатом проекту стало заощадження 158 тис. грн. на газі.  

SSRDУно Кірсімаджі.

CIUDAD

Вже працює у містах України, загальний гранд якого становить 11 млн. євро.

CIUDADЯн Едвін Вандерс.

SEMISE

Енергоаудит для банківських проектів, енергоменеджмент.

SEMISE Ларі Гуд.

ESIB

Стратегія міського забезпечення елементами якого є вивчення потреб завдяки чому будівлі будуть споживати менше тепла, ефективне розподілення тощо

EBIS Біно Плаже.

CBA

Проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», який був спрямований на забезпечення сталого розвитку сільських територій. Підтримував само-організацію мешканців та налагоджував особливі механізми їх партнерства з органами влади/самоврядування.

Закінчився у березні 2011 року. Очікується виділення нового гранду.

Проект EU/UNDPГанна Яцюк.

USAID«Реформа міського теплозабезпечення в Україні»

35 міст вже обрано для впровадження пілотних проектів, що передбачають аналіз стану систем теплопостачання в містах, розробку енергетичних планів і нормативно-правової бази, технічної специфікації приладів обліку, впровадження енергоефективних технологій.

Започатковано у 2009 році строком на 3 роки.

Старший менеджер проектів в секторі енергетики та муніципальних фінансів, Місія USAIDв Україні, Андрій Нестеренко.

GIZ

Обрані 4 пілотних міста, запроваджується електронна система моніторингу.

GIZІма Хренова-Шимкіна.

Міжнародна фінансова корпорація

Інвестиції у комунальну та муніципальну структуру та експертна підтримка.

IFC Софія Лінн.

Світовий Банк

Проект по енергоефективності. Світовий банк вирішив позичити 200 млн. доларів державному УкрЕкзімБанку на впровадження пілотних проектів на муніципальному рівні, які можуть слугувати прикладом для інших. Критерії: 10% по розрахунках зекономленої енергії та 1,3 показник DSC.

Експерт Світового Банку Астрід Манро.

Практичними енергоощадними порадами, які допоможуть зберегти теплову та електроенергію в помешканні, поділився координатор проектів з енергозбереження Фундації польсько-української співпраці PAUCI В’ячеслав Гусєв:

 

  1. Пластикові вікнаслід обирати з коефіцієнтом теплопровідності до 1,4, адже, чим нижчий коефіцієнт, тим кращі властивості вікна.
  2. На зиму не залишати вікна без відкосів, які слід влаштовувати зсередини на ззовні приміщення.
  3. Щоб уникнути сирості, грибку та конденсату на вікнах, необхідно використовуватигігрокерований провітрювач, котрий вмонтовується у верхню частину вікна та має клапан приточної вентиляції або слід налагодити приточну вентиляцію у приміщенні через систему вентиляційних каналів.
  4. Використовувати терморегулятори при опаленні, які дозволять уникнути перегріву приміщення.
  5. Утеплюватибудинок або квартиру ззовні матеріалами (наприклад, пінопласт) товщиною 14-18 см, а не 4-6 см.
  6. При виборі нової побутової техніки звертати увагу на найвищий клас енергоефективності приладів («А» – найвищий клас, «Е» – найнижчий клас) та енергозберігаючі лампи, що суттєво зекономить енергію.

 

Зі свого боку, UA-Energy.org– медіа-партнер першого Європейського тижня енергоефективності в Україні, хоче відмітити суспільну користь від заходів для широкої громадськості, яка не оминула увагою важливість проблеми енергозбереження. Можна зі впевненістю сказати, що студенти провідних київських університетів, які були присутні на EnergyDay, пересічні відвідувачі показів документальних фільмів та Дня Землі в Маріїнському парку й багатьох інших заходів, винесли для себе нові знання з енергоефективності та замислились над їх втіленням у власній оселі, що є безумовною перемогою на шляху до енергонезалежності кожного та держави в цілому.

 

Переглядів: 893 | Додав: uzyn | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]